Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Smażony ryż kleisty z kurczakiem i olejem sezamowym

Smażony ryż kleisty z kurczakiem i olejem sezamowym

wydrukuj

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 500 g ryżu kleistego Q Rice
  • 15 g imbiru
  • 10 g smażonej cebuli
  • 5 g jagód goji
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 2 łyżki chińskiej wódki ryżowej / lub polskiej czystej wódki
  • 300 ml wody

Sposób wykonania:

Ryż przygotować według instrukcji na opakowaniu. Umyć kurczaka, usunąć kości i zbędne żyłki tłuszczu, osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie delikatnie naciąć mięso na całej powierzchni (od strony wewnętrznej - nie od strony skóry), w ten sposób mięso na całej powierzchni będzie równej grubości.

* Można wykorzystać mięso z indyka, które już jest bez kości. Należy pamiętać, by mięso nie było zbyt grube.

Imbir umyć, pokroić ze skórą na bardzo cienkie plasterki. Goję wymoczyć w ciepłej wodzie.

Rozgrzać patelnię, smażyć kurczaka do uzyskania złocistego koloru (smażyć obie strony), zdjąć kurczaka z patelni i pokroić na małe kawałki. Na patelnię wlać olej do smażenia (jeśli po smażeniu  kurczaka zostało wystarczająco dużo oleju do smażenia imbiru, to nie trzeba dolewać), rozgrzać, jak olej będzie ciepły, wrzucić imbir do smażenia, w tym czasie zmniejszyć ogień i spokojnie smażyć imbir, aż uzyska złocisty kolor (to jest bardzo ważny krok, ponieważ na tym polega cała sztuka w tym daniu). Włożyć kurczaka na patelnię, dolać olej sezamowy, wymieszać dokładnie, dolać wodę, przykryć pokrywką i dusić kurczaka przez 5 minut. Następnie odkryć pokrywkę, żeby woda trochę wyparowała (jeśli okazało się, że woda całkowicie już wyparowała, trzeba dolać 3 łyżki, żeby się nie przypaliło). Dodać smażoną cebulę, wymieszać dokładnie, wlać sos sojowy, wymieszać i próbować czy potrawa jest wystarczająco słona, jeśli nie - dosolić. Dolać wódkę, wymieszać i dodać jagody goji oraz ryż kleisty ugotowany, staranie wymieszać wszystkie składniki, żeby kawałki kurczaka były równomiernie wymieszane z ryżem.

Przepisy Gotowanie