Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Papryki przekroić w poprzek na połówki, oczyścić z gniazd nasiennych, oprószyć solą oraz pieprzem, wysmarować oliwą z oliwek. Ułożyć na blaszce do pieczenia (w razie konieczności przyciąć spód papryki) i wstawić do piekarnika na około 15 minut, aż papryka zmięknie a jej skórka lekko się pomarszczy. Można też skorzystać z funkcji grilla w piekarniku, wówczas czas pieczenia trzeba skrócić. Po podpieczeniu papryk nie wyłączać piekarnika. Kuskus wsypać do miseczki, zalać wrzącym bulionem 1/2 cm ponad poziom kaszy. Odstawić na kilka minut, aż wchłonie cały płyn, następnie wymieszać widelcem z posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki, doprawić solą oraz pieprzem. Dodać pomidorki, orzeszki pinii, oliwę, ser feta, doprawić solą oraz pieprzem, delikatnie wymieszać. Kuskusem wypełnić dolną część papryki i przykryć drugą połówką, w odmiennym kolorze. Wstawić do piekarnika (z funkcją grilla) i grillować jeszcze przez około 5 - 10 minut, aż kuskus będzie gorący a ser się roztopi.