Kalmary faszerowane Chorizo i fasolą białą
wydrukujSkładniki:
- 2 kalmary
- 100 g kiełbaski chorizo
- 2 puszki pomidorów obranych, pokrojonych
- gałązka rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 400 g fasolki białej
Kalmary sprawić i oczyścić. W szerokim garnku lub na dużej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę lub na plasterki kiełbaskę razem z pokrojonym na cienkie plasterki czosnkiem. Dodać rozmaryn i chwilę razem podsmażyć. Dodać pomidory z puszki . Smażyć przez 10 minut. W połowie gotowania dodać fasolkę z puszki wraz z zalewą. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Kalmary włożyć do naczynia żaroodpornego, do środka kalmarów nałożyć farsz z patelni, resztę wlać do naczynia, dodać odnóża i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut.
Fasola biała w zalewie, 800g