Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Kasza bulgur z warzywami i fasolą białą

Kasza bulgur z warzywami i fasolą białą

wydrukuj

Składniki:

  • 1/2 cebuli
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • 100 g kaszy bulgur
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 szklanka bulionu
  • 400 g białej fasoli
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/3 cukinii
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 2 garście szpinaku

Sposób wykonania:

Na głębokiej patelni lub w szerokim garnku, na maśle i oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać rozgniecione ząbki czosnku i chwilę razem podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i mieszając co chwilę smażyć przez około 2 minuty. Wsypać suchą kaszę bulgur i podsmażać przez około 1 minutę mieszając. Dodać słodką paprykę w proszku, kurkumę oraz kmin rzymski. Wlać gorący bulion i zagotować, dodać fasolkę z puszki wraz z zalewą, pomidory z puszki, wymieszać i całość zagotować na dużym ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć pokrywą, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut, w międzyczasie po 10 minutach gotowania dodać cukinię pokrojoną w słupki lub kosteczkę, wymieszać, przykryć i dalej gotować przez 5 minut. Dodać sos ostrygowy i ciągle mieszając zagotować. Następnie dodać szpinak, wymieszać i podgrzewać przez chwilę, aż zwiędnie. 

Przepisy Gotowanie