Sposób wykonania:
Suszone grzyby zalać wrzącym bulionem i odstawić do namoczenia (np. do całkowitego ostudzenia). Jeśli grzyby są bardzo mocno wysuszone, można je dzień wcześniej namoczyć w małej ilości zimnej wody. Kiszoną kapustę przepłukać jeśli jest bardzo kwaśna, pokroić na mniejsze części. Cebule pokroić w kosteczkę. W większym garnku na 4 łyżkach oliwy zeszklić cebulę - co chwilę mieszając, na małym ogniu, przez 10 minut. Odłożyć połowę cebuli, resztę pozostawić w garnku. Dodać do niego liście laurowe, ziela angielskie, majeranek oraz kapustę, wymieszać. Dodać grzyby wraz z zalewą, wymieszać i zagotować. Doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby solą. Przykryć i gotować przez około 30 minut do miękkości kapusty. Dodać całą zawartość puszki (fasola + zalewa), wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze przez około 10 minut. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, dodać mąkę i mieszając drewnianą łyżką podgrzewać, aż zrobi się jasnobrązowa zasmażka. Dodać do ugotowanej kapusty razem z odłożoną cebulą. Wymieszać i dokładnie zagotować.