Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Zupa fasolowa z pesto

Zupa fasolowa z pesto

wydrukuj

Składniki:

  • 1 szklanka fasoli
  • 500 - 600 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • Pesto: • garść rukoli lub bazylii
  • 3 łyżki tartego parmezanu /lub grana padano
  • 1 łyżeczka orzeszków pinii /lub pestek dyni
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/2 małego ząbka czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

W garnku zagotować 500 ml bulionu i dodać marchewkę, ugotować ją do miękkości. Na małej patelni na oliwie zeszklić cebulę, dodać mąkę i chwilę razem podsmażyć mieszając. Zdjąć z ognia i dolewać po jednej łyżce bulionu (w sumie około 10 - 15 łyżek), mieszając aż mąka się w nim rozprowadzi. Zawartość patelni wlać do garnka z bulionem i marchewką, następnie dodać  fasolkę wraz z częścią zalewy. Zupę zagotować i doprawić solą oraz pieprzem.

Pesto: Zmiksować wszystkie składniki blenderem lub utrzeć w moździerzu.

Fasolową podawać gorącą, skropioną pesto i z dodatkiem pieczywa.

Przepisy Gotowanie

Produkty do przyrządzenia dania: