Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Grzanki z krewetkami i białą fasolą

Grzanki z krewetkami i białą fasolą

wydrukuj

Składniki:

  • 2 duże kromki chleba z ziarnami zbóż
  • 10 mrożonych lub świeżych, ugotowanych (różowych) krewetek, obranych i bez ogonków
  • 1 łyżeczka oliwy o smaku chilli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 puszki białej fasoli
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób wykonania:

Chleb opiec w tosterze na rumiany kolor. Mrożone krewetki rozmrozić, osuszyć. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oliwy o smaku chilli i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Włożyć czosnek i krewetki (bez ogonków), smażyć je przez 1 minutę z każdej strony (surowe - szare krewetki smażyć przez 2 minuty z każdej strony), doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki, wymieszać i jeszcze podgrzać. Dodać fasolkę wraz z częścią zalewy, połowę rozgnieść widelcem, resztę pozostawić w całości, wymieszać i smażyć razem przez 1 minutę, doprawić solą oraz pieprzem. Krewetki wraz z fasolką ułożyć na grzankach, polać oliwą extra Virgin do smaku, posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Udekorować natką pietruszki i podawać jeszcze ciepłe.

Przepisy Gotowanie

Produkty do przyrządzenia dania: