Zupa fasolowa
wydrukujSkładniki:
- 250 g fasoli białej
- 500 g żeberek wieprzowych
- 250 g wędzonego boczku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 3 ziela angielskie
- 1 listek laurowy
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 - 4 ziemniaki
- 1 łyżka majeranku
Odcedzić fasolę. Do dużego garnka włożyć pokrojone na 2 - 3 kawałki żeberka, wlać 2,5 litra wody, dodać fasolę oraz łyżeczkę soli. Zagotować, zszumować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 1 godzinę i 15 minut. Dodać 1 obraną marchewkę (drugą obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odłożyć na później), obraną pietruszkę, kawałek korzenia selera oraz ziela angielskie i listek laurowy. Gotować przez 15 minut. Odkroić skórkę z boczku, wykroić białe chrząstki, pokroić w kosteczkę. Włożyć na patelnię i co chwilę mieszając podsmażyć na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i mieszając smażyć przez 5 minut. Pod koniec dodać rozgnieciony czosnek. Przełożyć do garnka z wywarem wypłukując patelnię częścią wywaru. Do zupy dodać startą marchewkę, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą. Gotować 10 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do zupy. Gotować przez 0,5 godziny. Na koniec dodać majeranek i chwilę gotować.
Fasola biała w zalewie, 800g