Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Krem z ciecierzycy z kminem rzymskim

Krem z ciecierzycy z kminem rzymskim

wydrukuj

Składniki:

  • 400-500 g ciecierzycy
  • 1 łyżka oliwy extra virgin
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego /lub masła
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 500 ml bulionu lub rosołu
  • 50 ml śmietanki 30%
  • płatki chili
  • mielony kmin rzymski
  • świeża kolendra/lub natka pietruszki

Sposób wykonania:

W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać starty czosnek oraz olej kokosowy /lub masło, smażyć jeszcze przez około 1 - 2 minuty co chwilę mieszając. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kmin rzymski. Doprawić solą oraz zmielonym pieprzem, smażyć mieszając przez około 1 minutę. Zwiększyć ogień, dodać ciecierzycę (razem z zalewą), a po chwili wlać bulion. Zagotować na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut do miękkości ziemniaków. Odstawić z ognia i po kilku minutach dodać śmietankę i całość zmiksować na krem blenderem. Zupę podawać z płatkami chili, zmielonym kminem oraz listkami kolendry lub natki.

 

*Jeśli chcemy przygotować zupę w wersji wegańskiej wówczas używamy bulionu jarzynowego, a śmietankę zastępujemy mlekiem kokosowym.

Przepisy Gotowanie