Sposób wykonania:
Pulpeciki: kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu i ostudzić. Białą i jasnozieloną część pora umyć i pokroić na plasterki, zeszklić na 1 łyżce oliwy, ostudzić. Kaszę i pora włożyć do pojemnika melaksera, dodać odcedzoną ciecierzycę. Dodać przyprawy, starty czosnek, listki natki oraz 1 łyżkę oliwy. Zmiksować. Z powstałej masy ulepić 16 kuleczek i ułożyć je na blaszce na papierze do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec przez 25 minut.
Sos pomidorowy: w rondelku na oliwie podsmażyć starty czosnek, dodać pokrojoną papryczkę bez pestek i wymieszać. Wlać pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem i cukrem i zagotować. Gotować pod przykryciem przez 10 minut, następnie zmiksować blenderem na bardziej gładki sos. Pod koniec miksowania dodać liście bazylii. Cukinię umyć, przyciąć końce i za pomocą specjalnej obieraczki pokroić na "makaron". Wrzucić na 10 sekund do wrzątku, dokładnie odcedzić. Wyłożyć do 2 głębokich talerzy, polać sosem i dodać pulpeciki. Posypać natką pietruszki.