Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Pieczone jaglane pulpeciki z ciecierzycą

Pieczone jaglane pulpeciki z ciecierzycą

wydrukuj

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 1 por (biała część)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • Sos pomidorowy: • 400 g krojonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • szczypta pieprzu
  • kawałek papryczki chili
  • kilka liści bazylii
  • Dodatkowo: • 1 cukinia
  • 2 łyżki natki pietruszki

Sposób wykonania:

Pulpeciki: kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu i ostudzić. Białą i jasnozieloną część pora umyć i pokroić na plasterki, zeszklić na 1 łyżce oliwy, ostudzić. Kaszę i pora włożyć do pojemnika melaksera, dodać odcedzoną ciecierzycę. Dodać przyprawy, starty czosnek, listki natki oraz 1 łyżkę oliwy. Zmiksować. Z powstałej masy ulepić 16 kuleczek i ułożyć je na blaszce na papierze do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec przez 25 minut.

Sos pomidorowy: w rondelku na oliwie podsmażyć starty czosnek, dodać pokrojoną papryczkę bez pestek i wymieszać. Wlać pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem i cukrem i zagotować. Gotować pod przykryciem przez 10 minut, następnie zmiksować blenderem na bardziej gładki sos. Pod koniec miksowania dodać liście bazylii. Cukinię umyć, przyciąć końce i za pomocą specjalnej obieraczki pokroić na "makaron". Wrzucić na 10 sekund do wrzątku, dokładnie odcedzić. Wyłożyć do 2 głębokich talerzy, polać sosem i dodać pulpeciki. Posypać natką pietruszki.

Przepisy Gotowanie

Produkty do przyrządzenia dania: