Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Dorsz w sosie pomidorowym z chorizo i ciecierzycą

Dorsz w sosie pomidorowym z chorizo i ciecierzycą

wydrukuj

Składniki:

  • 250 g filetu z dorsza
  • 80 g kiełbaski chorizo
  • 2 małe szalotki
  • 120 g ciecierzycy
  • 300 ml pasaty pomidorowej
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru

Sposób wykonania:

Filet z dorsza opłukać pod zimną wodą, pęsetą oczyścić z ości. Ostrym nożem usunąć skórę. Chorizo pokroić w grubszą kostkę. Szalotkę drobno posiekać. Na większej patelni z nieprzywierającym dnem podsmażyć chorizo, gdy wytopi się tłuszcz dodać szalotkę i jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać odsączoną ciecierzycę i pasatę pomidorową, następnie sól i pieprz do smaku oraz szczyptę cukru. Wymieszać i zagotować. Na patelnię włożyć oczyszczony filet z dorsza (w 3 kawałkach), patelnię przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez 8 minut.

Przepisy Gotowanie

Produkty do przyrządzenia dania: