Dorsz w sosie pomidorowym z chorizo i ciecierzycą
wydrukujSkładniki:
- 250 g filetu z dorsza
- 80 g kiełbaski chorizo
- 2 małe szalotki
- 120 g ciecierzycy
- 300 ml pasaty pomidorowej
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
Filet z dorsza opłukać pod zimną wodą, pęsetą oczyścić z ości. Ostrym nożem usunąć skórę. Chorizo pokroić w grubszą kostkę. Szalotkę drobno posiekać. Na większej patelni z nieprzywierającym dnem podsmażyć chorizo, gdy wytopi się tłuszcz dodać szalotkę i jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać odsączoną ciecierzycę i pasatę pomidorową, następnie sól i pieprz do smaku oraz szczyptę cukru. Wymieszać i zagotować. Na patelnię włożyć oczyszczony filet z dorsza (w 3 kawałkach), patelnię przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez 8 minut.
Ciecierzyca, 800g