Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Pieczone bataty z ciecierzycą, szpinakiem i fetą

Pieczone bataty z ciecierzycą, szpinakiem i fetą

wydrukuj

Składniki:

  • 2 małe bataty
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g ciecierzycy
  • oliwa extra virgin
  • 80 g szpinaku
  • 100 g fety
  • 2 łyżki krojonych pomidorów z puszki /lub 1/2 świeżego pomidora
  • papryczka chili
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/3 łyżeczki papryki wędzonej
  • świeża kolendra
  • jogurt naturalny

Sposób wykonania:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Bataty dokładnie umyć szorstką stroną gąbki, przekroić wzdłuż na 2 połówki. Ułożyć na blaszce rozcięciem do góry, miąższ płytko ponacinać nożem. Doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą. Wstawić do piekarnika i piec przez około 40 - 50 minut (w zależności od wielkości batatów), aż nóż będzie gładko wchodził w miąższ. W międzyczasie przygotować nadzienie : na patelni na łyżce oliwy podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać odcedzoną ciecierzycę oraz przyprawy: kmin, oregano, paprykę w proszku. Smażyć mieszając przez około 2 minuty. Dodać opłukany szpinak, wymieszać. Dodać pomidory i zagotować. Gotować przez około 2 minuty. Upieczone bataty wyjąć z piekarnika. Piekarnik nastawić na funkcję grilla (lub około 230 stopni C). Wybrać około 1/2 miąższu z batatów i przełożyć go do nadzienia na patelni. Podgrzewać razem przez około 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Nadzienie z patelni wyłożyć w wydrążone bataty. Obłożyć pokrojoną fetą oraz posiekaną papryczką chili. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez około 5 - 7 minut  z funkcją grilla lub do czasu, aż feta lekko się zrumieni. Po upieczeniu posypać świeżą kolendrą i podawać z jogurtem naturalnym.

Przepisy Gotowanie

Produkty do przyrządzenia dania: