Sposób wykonania:
Ciecierzycę odcedzić. Paprykę w całości piec w piekarniku przez około 15 minut, aż miejscami skórka będzie czerniała, lub pokroić na 6 kawałków i położyć na patelni grillowej i grillować pod folią aluminiową przez około 20 minut, aż papryka zmięknie. Paprykę włożyć do woreczka, po 10 minutach wyjąć, obrać ze skórki i pokroić w małą kosteczkę. Do salaterki wlać oliwę, dodać sok z cytryny, dodać cukier, kmin rzymski, płatki chili, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Dodać ciecierzycę i posiekaną i przygotowaną paprykę oraz drobno posiekaną cebulę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona. Miąższ pokroić w kosteczkę. Dodać do sałatki. Dodać posiekany koperek, szczypiorek, natkę pietruszki i miętę. Wymieszać.