Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Turecka sałatka z ciecierzycą

Turecka sałatka z ciecierzycą

wydrukuj

Składniki:

  • 500 g ciecierzycy
  • 1 czerwona papryka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • mała szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 młodej cebuli
  • 1 pomidor
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • kilka listków mięty

Sposób wykonania:

Ciecierzycę odcedzić. Paprykę w całości piec w piekarniku przez około 15 minut, aż miejscami skórka będzie czerniała, lub pokroić na 6 kawałków i położyć na patelni grillowej i grillować pod folią aluminiową przez około 20 minut, aż papryka zmięknie. Paprykę włożyć do woreczka, po 10 minutach wyjąć, obrać ze skórki i pokroić w małą kosteczkę. Do salaterki wlać oliwę, dodać sok z cytryny, dodać cukier, kmin rzymski, płatki chili, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Dodać ciecierzycę i posiekaną i przygotowaną paprykę oraz drobno posiekaną cebulę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona. Miąższ pokroić w kosteczkę. Dodać do sałatki. Dodać posiekany koperek, szczypiorek, natkę pietruszki i miętę. Wymieszać.

Przepisy Gotowanie