Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Cytrynowy Kuskus z cukinią, fetą i miętą

Cytrynowy Kuskus z cukinią, fetą i miętą

wydrukuj

Składniki:

  • 300 g cukinii
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
  • 150 ml bulionu jarzynowego /lub drobiowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 150 g kuskusu
  • 1/3 szklanki listków mięty
  • 100 g sera feta

Sposób wykonania:

Przyciąć końce cukinii, nie obierać, zetrzeć na tarce o większych oczkach. Na większej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy extra virgin razem ze startym czosnkiem, podsmażyć 1 minutę, włożyć cukinię i smażyć przez około 5 - 7 minut, co jakiś czas mieszając, aż cukinia zmięknie i delikatnie się podsmaży. Doprawić skórką cytrynową, solą, pieprzem i smażyć jeszcze przez 1 minutę. W garnku zagotować bulion razem z sokiem cytrynowym. Odstawić z ognia, wsypać kuskus i wymieszać. Przykryć i zostawić na 5 minut do namoczenia. Zdjąć pokrywę i wymieszać kuskus widelcem, dodać cukinię, w razie potrzeby doprawić solą i pierzem, wymieszać. Przed podaniem połączyć z miętą oraz pokruszonym serem feta.

Przepisy Gotowanie

Produkty do przyrządzenia dania: