Jajecznica z tofu
wydrukujSkładniki:
- 200 g tofu
- 2 porcje rukoli
- 1 awokado
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- oliwa extra virgine
- sok z cytryny
- 2 łyżki masła
- 3 jajka
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- grzanki z chleba żytniego posmarowane masłem
Tofu wyjąć z opakowania i odsączyć z wody jeśli jest wilgotne i bardzo miękkie. Rukolę opłukać, osuszyć i ułożyć na dwóch talerzykach. Awokado obrać, pokroić na kawałki, położyć na rukoli, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem i polać oliwą extra vergine. W tosterze zrobić grzanki z chleba i po ostudzeniu posmarować masłem. Tofu pokroić w kosteczkę. Posypać solą, pieprzem i położyć na patelni z rozgrzanym masłem. Smażyć na niedużym ogniu przez około 1 - 2 minuty z każdej strony (jeśli chcemy, możemy je smażyć aż do zrumienienia). Tofu przesunąć na bok patelni, a w wolne miejsce wbić jajka, delikatnie zamieszać, doprawić solą, pieprzem i szczypiorkiem. Gdy jajka się zetną od razu odstawić patelnię z ognia. Zawartość patelni przełożyć na sałatkę z rukoli i awokado. Podawać z grzankami.
Ekologiczne tofu naturalnee, 200g
Oliwa z oliwek extra virgin - Kreta, 500ml
Tofu twarde, 349g