Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Jajecznica z tofu

Jajecznica z tofu

wydrukuj

Składniki:

  • 200 g tofu
  • 2 porcje rukoli
  • 1 awokado
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • oliwa extra virgine
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • grzanki z chleba żytniego posmarowane masłem

Sposób wykonania:

Tofu wyjąć z opakowania i odsączyć z wody jeśli jest wilgotne i bardzo miękkie. Rukolę opłukać, osuszyć i ułożyć na dwóch talerzykach. Awokado obrać, pokroić na kawałki, położyć na rukoli, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem i polać oliwą extra vergine. W tosterze zrobić grzanki z chleba i po ostudzeniu posmarować masłem. Tofu pokroić w kosteczkę. Posypać solą, pieprzem i położyć na patelni z rozgrzanym masłem. Smażyć na niedużym ogniu przez około 1 - 2 minuty z każdej strony (jeśli chcemy, możemy je smażyć aż do zrumienienia). Tofu przesunąć na bok patelni, a w wolne miejsce wbić jajka, delikatnie zamieszać, doprawić solą, pieprzem i szczypiorkiem. Gdy jajka się zetną od razu odstawić patelnię z ognia. Zawartość patelni przełożyć na sałatkę z rukoli i awokado. Podawać z grzankami.

Przepisy Gotowanie

Produkty do przyrządzenia dania: