Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Wegańska zupa marchewkowa z tofu

Wegańska zupa marchewkowa z tofu

wydrukuj

Składniki:

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli cukrowej
  • łodyga selera naciowego lub pora
  • 500 g marchewki
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • szczypta cynamonu
  • 600 ml bulionu jarzynowego
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 100g tofu
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • świeża kolendra

Sposób wykonania:

W garnku roztopić olej i zeszklić posiekany czosnek i cebulę. Dodać pokrojonego pora lub selera i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty. Dodać obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę, starty imbir, masło orzechowe oraz chili, smażyć co chwilę mieszając przez około 2 minuty, w międzyczasie można dodawać 1-2 łyżki wody lub bulionu, aby składniki się nie przypalały. Doprawić kurkumą, kminem i cynamonem. Wlać bulion i zagotować. Gotować pod przykryciem przez około 20 minut do czasu, aż marchewka będzie miękka. Zmiksować w blenderze stojącym na krem z dodatkiem mleczka. Sprawdzić doprawienie. Podawać z podsmażanym tofu, sezamem i kolendrą.

Przepisy Gotowanie