Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Pikantna salsa pomidorowa

Pikantna salsa pomidorowa

wydrukuj

Składniki:

  • 400 g (puszka) krojonych pomidorów
  • 1/4 zielonej papryki
  • 2 łyżki marynowanej papryczki jalapeño
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu spirytusowego
  • 2 cebulki szalotki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżka posiekanej kolendry

Sposób wykonania:

1. Do rondelka włożyć pomidory z puszki wraz z całą zalewą, dodać pokrojoną w małą kosteczkę zieloną paprykę, odcedzoną i posiekaną jalapeño, czosnek, szczyptę soli i szczyptę pieprzu, cukier oraz ocet.
2. Zagotować, następnie gotować bez przykrycia przez około 10 minut, co chwilę mieszając.
3. Dodać obraną i drobno posiekaną cebulkę i gotować jeszcze przez 2 minuty.
4. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną (przez sitko), wymieszać i zagotować.
5. Ostudzić przed podaniem. Dodać kolendrę.

Przepisy Gotowanie

Produkty do przyrządzenia dania: