Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Tatar ze śledzia na ostro

Tatar ze śledzia na ostro

wydrukuj

Składniki:

  • 2 filety śledziowe (w oleju /lub marynowane w occie /lub wypłukanych solonych)
  • 2 łyżeczki posiekanej natki
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta brązowego cukru
  • 2 łyżki marynowanej ostrej jalapeño
  • 3 łyżki marynowanych podgrzybków
  • 1 łyżka cebulki marynowanej
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • olej lniany

Sposób wykonania:

Filety marynowane w occie dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, filety w oleju po prostu odsączyć i wyjąć na deskę. Śledzie drobniutko posiekać razem z natką pietruszki, dodać świeżo zmielony pieprz, musztardę, sok z cytryny i cukier i wszystko razem wymieszać siekając. Posiekać też marynowane papryczki jalapeño, marynowane podgrzybki i cebulkę, szczypiorek, wszystko wymieszać ze śledziami. Małe filiżanki smarować olejem lnianym, wypełnić tatarem i wykładać na talerzyki. Udekorować listkiem natki lub posiekanym szczypiorkiem, ewentualnie grzybkiem marynowanym.

Przepisy Gotowanie

Produkty do przyrządzenia dania: