Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Fajitas z kurczakiem

Fajitas z kurczakiem

wydrukuj

Składniki:

  • 400 g polędwiczek kurczaka (lub całych filetów)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 limonka
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżka marynowanej papryczki jalapeño
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • Dodatki: • 4 placki Tortilli
  • Guacamole
  • 1 pomidor
  • cebula
  • 50 g tartego sera cheddar
  • gęsta kwaśna śmietana
  • świeża kolendra

Sposób wykonania:

Kurczaka pokroić na wąskie paski, doprawić solą, pieprzem, połową kminu rzymskiego i wędzonej papryki, polać łyżką oleju roślinnego i łyżeczką soku z limonki, wymieszać, odłożyć na pół godziny do zamarynowania. Paprykę pokroić na paski, cebulę na szersze półplasterki, dokładnie wymieszać z solą, pieprzem, resztą kminu rzymskiego, papryki wędzonej, łyżką oleju i soku z limonki. Rozgrzać patelnię, położyć fileciki z kurczaka i smażyć (na większym ogniu po około 3 minuty z każdej strony), odłożyć na talerz. Na tę samą patelnię włożyć warzywa, zmniejszyć ogień i dokładnie obsmażyć, co chwilę mieszając. Dodać kurczaka i delikatnie przemieszać składniki. Posypać posiekaną marynowaną papryczką jalapeño. Podgrzać Tortille i ułożyć je na stole na półmisku. Obok położyć patelnię ze składnikami (kurczak z warzywami). W 4 oddzielnych miseczkach podać: Guacamole, pokrojonego w kosteczkę pomidora (bez soku i nasion) wraz z cebulą i kolendrą, tarty ser, gęstą śmietanę.

Przepisy Gotowanie

Produkty do przyrządzenia dania: