Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Kompot rabarbarowo -karmelowy z cytryną

Kompot rabarbarowo -karmelowy z cytryną

wydrukuj

Składniki:

  • rabarbar 4 łodygi
  • woda 1 litr
  • cukier palmowy 50 g
  • cytryna 1⁄2 sztuki
  • melisa
  • lód

Sposób wykonania:

Cukier podgrzać w garnku, dodać obrany i pokrojony w kostkę rabarbar, krótko poddusić. Następnie wlać wodę i całość  zagotować. Zestawić z ognia, ostudzić, dodać połówkę cytryny, wymieszać. Kompot można odcedzić na sicie, wyciskając łyżką sok z rabarbaru. Podawać z kostkami lodu.

Jeśli kompot jest za słodki można dodać 0,5 cytryny, jeśli zbyt kwaśny - więcej cukru palmowego.

Przepisy Gotowanie

Produkty do przyrządzenia dania: