Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Makaron Udong z łososiem teriyaki i szparagami

Makaron Udong z łososiem teriyaki i szparagami

wydrukuj

Składniki:

  • 300 g filetu z łososia
  • mały pęczek zielonych szparagów
  • 4 małe dymki
  • 3 łyżki oliwy
  • duża garść małych listków botwinki /lub szpinaku
  • 170 g makaronu Udong
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • Marynata i sos teriyaki: • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 3 łyżeczki startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, drobno starty

Sposób wykonania:

1. Z łososia odciąć skórę, sprawdzić czy filet nie ma ości. Zamarynować na około 1 godzinę w uprzednio wymieszanych składnikach marynaty.
2. Odłamać i wyrzucić twarde końce szparagów. Łodygi opłukać i osuszyć. Usunąć zielone części dymki, białe części przekroić wzdłuż na pół.
3. Szparagi i dymkę doprawić solą, pieprzem i wysmarować oliwą.
4. Piekarnik nagrzać do 230 stopni C z termoobiegiem. Razem z piekarnikiem nagrzewać blaszkę ustawioną na wyższej półce piekarnika.
5. Na gorącej blaszce położyć łososia (marynatę wcześniej zlać do rondelka), szparagi oraz dymkę i piec przez 8 - 10 minut. Na 3 minuty przed końcem wierzch łososia posypać sezamem.
6. Marynatę zagotować w rondelku, następnie zdjąć z ognia i wymieszać z olejem sezamowym. Powstały sos teriyaki odłożyć na bok.
7. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i włożyć z powrotem do garnka (nie przelewając zimną wodą).
8. Do makaronu dodać połowę sosu teriyaki, pokrojone na kawałki szparagi, pokrojoną dymkę, kawałki łososia oraz liście botwinki /lub szpinaku.
9. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na talerze. Polać resztą sosu teriyaki.

Przepisy Gotowanie