Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Czarny makaron z dorszem i rukolą w kremowym sosie cytrynowym

Czarny makaron z dorszem i rukolą w kremowym sosie cytrynowym

wydrukuj

Składniki:

  • 150 g filetu z dorsza
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 125 g makaronu pszennego z czarnym sezamem
  • 80 ml śmietanki kremówki
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • garść rukoli
  • cząstki cytryny do podania

Sposób wykonania:

Filety z dorsza opłukać i osuszyć. Doprawić solą, pieprzem, posmarować roztopionym masłem i ugotować na parze (około 7 minut - najpierw około 4 minuty na stronie ze skórką, później około 3 minut od strony mięsa). Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu, przełożyć do garnka i polać kilkoma łyżkami wody pozostałej po przygotowywaniu makaronu.  W miseczce wymieszać śmietankę ze skórką cytrynową, doprawić solą i pieprzem, wlać do makaronu, wymieszać i podgrzać na większym ogniu, co chwilę mieszać. Gdy sos zacznie gęstnieć dodać kawałki ryby i rukolę, wymieszać, wyłożyć do talerzy, podawać z cząstkami cytryny.

Przepisy Gotowanie

Produkty do przyrządzenia dania: