Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Makaron sojowy po wietnamsku z wołowiną i kurkumą

Makaron sojowy po wietnamsku z wołowiną i kurkumą

wydrukuj

Składniki:

  • 150 g wołowiny (np. z udźca)
  • 80 g makaronu sojowego
  • 4 suszone grzybki chińskie Mun
  • 0,5 łyżeczki curry w proszku
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki płatków chilli
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 cebula (pół drobno posiekanej i pół pokrojonej w "piórka")
  • 1 gałązka trawy cytrynowej (biała część) bardzo drobno posiekana
  • 3 łyżki mleczka kokosowego
  • 1 łyżka orzeszków ziemnych, posiekanych
  • 0,5 łyżeczki drobno posiekanej, pikantnej papryczki chilli
  • sos sojowy do podania

Sposób wykonania:

Mięso pokroić na bardzo cieniutkie plasterki w poprzek włókien (najlepiej wcześniej włożyć je na 1-2 godziny do zamrażarki, aby łatwiej było pokroić - po pokrojeniu ocieplić w temperaturze pokojowej). Makaron sojowy moczyć w zimnej wodzie przez 10 minut, następnie umieścić na sicie i zalać wrzątkiem. Przepłukać zimną wodą i odcedzić, pokroić nożyczkami na około 10 cm kawałki. Grzybki zalać wrzątkiem i moczyć przez 5 minut, odcedzić, pokroić. Do jednej miseczki wsypać przyprawę curry, kurkumę i płatki chilli. Do drugiej wlać sos rybny, cukier, 2 łyżki wody i wymieszać, aż cukier się rozpuści. Rozgrzać wok na średnim ogniu. Dodać olej, czosnek, drobno posiekaną cebulę i trawę cytrynową, mieszając smażyć, aż zmiękną przez około 1 - 2 minuty. Zwiększyć ogień, dodać wołowinę i mieszankę z pierwszej miseczki (z przyprawą curry) i smażyć przez około 1 minutę, aż mięso tylko zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Następnie dodać makaron, grzyby, cebulę pokrojoną w "piórka" oraz mieszankę z drugiej miseczki (z sosem rybnym). Dobrze wymieszać, wlać mleczko kokosowe i smażyć przez 2 minuty. Posypać orzeszkami ziemnymi, papryczką chilli i podawać z sosem sojowym.

Przepisy Gotowanie