Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Makaron z krewetkami, szparagami i pomidorkami

Makaron z krewetkami, szparagami i pomidorkami

wydrukuj

Składniki:

  • 150 g makaronu
  • 150 g krewetek
  • 1/2 pęczka szparagów
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • świeża bazylia/natka pietruszki/ lub tymianek
  • tarty parmezan

Sposób wykonania:

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Krewetki oczyścić z pancerzy i jelit (jeśli jest taka potrzeba). Umyć szparagi, odłamać twarde końce, łodyżki pokroić na ukośne plasterki, główki pozostawić w całości. Na dużej patelni na oliwie podsmażyć obrany i pokrojony na plasterki czosnek, dodać szparagi (łodyżki i główki) i smażyć przez około 2 minuty co chwilę mieszając. Dodać masło, krewetki i pokrojone na połówki pomidorki. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano. Smażyć, co chwilę mieszając, przez 2 minuty. Wlać wino i gotować przez kilkanaście sekund na dużym ogniu. Dodać makaron, zioła i wymieszać. Chwilę wszystko razem podgrzewać. Podawać z tartym parmezanem.

Przepisy Gotowanie

Produkty do przyrządzenia dania: