Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Makaron z woka z kurczakiem, szparagami i pieczarkami

Makaron z woka z kurczakiem, szparagami i pieczarkami

wydrukuj

Składniki:

  • 100 g makaronu Mie Goreng/Chow Mien/z mąką z fasoli i kukurydzy
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • szczypta zmielonego białego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego (kokosowego lub z orzeszków ziemnych)
  • 8 szparagów
  • 6 pieczarek
  • 3 łyżki posiekanej dymki lub szczypiorku
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • Sos: • 5 łyżek sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki soku z limonki/lub cytryny/lub octu ryżowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić w 1 cm kosteczkę, doprawić solą, białym pieprzem, roztartym czosnkiem, wymieszać z 1 łyżką oleju roślinnego. Odłamać zdrewniałe jasne końce szparagów, łodyżki umyć i pokroić ukośnie na 0,5 cm plasterki. Główki szparagów odciąć i przekroić wzdłuż na pół. Pieczarki pokroić na plasterki. Dymkę lub szczypiorek pokroić ukośnie na plasterki.

Sos: do miseczki wlać sos sojowy, wodę, sok z limonki, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszać.

W woku lub na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju roślinnego. Włożyć kurczaka i smażyć przez około 2 minuty. Dodać pieczarki i szparagi, smażyć przez około 2 minuty, co chwilę mieszając. Dodać przygotowany makaron, dymkę /lub szczypiorek, wymieszać i jeszcze chwilę wszystko smażyć. Wlać sos, zagotować, wymieszać i skropić olejem sezamowym.

Przepisy Gotowanie