Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Makaron ryżowy z łososiem i pastą Miso

Makaron ryżowy z łososiem i pastą Miso

wydrukuj

Składniki:

  • 200 g filetu z łososia bez skóry i ości
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 papryczka chili
  • 1,5 łyżki startego imbiru
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki pasty miso
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 limonka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • świeża kolendra

Sposób wykonania:

1. Łososia pokroić na małe około 2 cm kawałki. Przygotować makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pokroić na mniejsze kawałki.
2. Na patelni lub w woku podgrzać olej, dodać papryczkę chili, tarty imbir, sezam i chwilę smażyć.
3. Zmniejszyć ogień do minimum, dodać pastę miso, sos sojowy, skórkę z całej limonki i sok z połowy limonki oraz cukier.
4. Mieszając podgrzewać na niezbyt dużym ogniu przez około minutę.
5. Dodać kawałki łososia i obsmażyć je z każdej strony (około 2 minuty).
6. Włożyć makaron, skropić olejem sezamowym.
7. Podgrzać, posypać szczypiorkiem i kolendrą, skropić resztą limonki.

Przepisy Gotowanie