Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Makaron ryżowy z grillowaną cukinią i papryczką chili

Makaron ryżowy z grillowaną cukinią i papryczką chili

wydrukuj

Składniki:

  • Makaron: • 200 g makaronu ryżowego
  • 1 cukinia pokrojona na kawałki
  • 4 łyżki orzeszków ziemnych
  • 1 - 2 duże czerwone papryczki chili
  • 2 gałązki szczypiorku
  • listki świeżej mięty i kolendry (po pół szklanki)
  • Sos: • 1 ząbek czosnku, drobno starty
  • 2 łyżki sosu rybnego (lub sojowego)
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka brązowego cukru

Sposób wykonania:

1. Cukinię posypać solą i grillować na patelni grillowej (około 15 minut od czasu do czasu mieszając), pod koniec dodać posiekane lub najlepiej roztłuczone w moździerzu orzeszki i lekko je zrumienić.  (Wskazówka: jeśli nie mamy patelni grillowej cukinię można też smażyć na zwykłej patelni z nieprzywierającą powłoką.)
2. Wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce.
3. Posiekać papryczki chili na cieniutkie plasterki i dodać do sosu. Szczypiorek posiekać.
4. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pociąć na mniejsze, około 10 cm kawałki.
5. Makaron włożyć z powrotem do garnka, dodać sos z papryczką i wymieszać.
6. Następnie dodać cukinię z orzeszkami, szczypiorek (jeśli używamy) oraz połowę świeżej mięty i połowę kolendry.
7. Nałożyć do talerzy, posypać resztą świeżych ziół.

Przepisy Gotowanie