Sposób wykonania:
1. Cukinię posypać solą i grillować na patelni grillowej (około 15 minut od czasu do czasu mieszając), pod koniec dodać posiekane lub najlepiej roztłuczone w moździerzu orzeszki i lekko je zrumienić. (Wskazówka: jeśli nie mamy patelni grillowej cukinię można też smażyć na zwykłej patelni z nieprzywierającą powłoką.)
2. Wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce.
3. Posiekać papryczki chili na cieniutkie plasterki i dodać do sosu. Szczypiorek posiekać.
4. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pociąć na mniejsze, około 10 cm kawałki.
5. Makaron włożyć z powrotem do garnka, dodać sos z papryczką i wymieszać.
6. Następnie dodać cukinię z orzeszkami, szczypiorek (jeśli używamy) oraz połowę świeżej mięty i połowę kolendry.
7. Nałożyć do talerzy, posypać resztą świeżych ziół.