Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Makaron ryżowy smażony z botwinką, tofu  i sezamem

Makaron ryżowy smażony z botwinką, tofu i sezamem

wydrukuj

Składniki:

  • 100 g makaronu ryżowego
  • 1 pęczek botwinki (młodej z małymi buraczkami)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki sezamu
  • 100 g tofu
  • 2 młode cebule ze szczypiorem (dymki)
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • łyżeczka syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka ostrego sosu Sriracha
  • garść świeżej mięty

Sposób wykonania:

1. Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu.
2. Botwinkę umyć, odciąć buraczki, obrać je i pokroić na cienkie plasterki. Całe liście wraz z łodyżkami posiekać.
3. Na patelni lub w woku rozgrzać łyżkę oleju kokosowego, dodać imbir, drobno starty czosnek, sezam oraz plasterki buraczków,  smażyć przez około 4 minuty, co chwilę mieszając.
4. Składniki przesunąć na bok patelni, a w wolne miejsce włożyć pokrojone w kosteczkę tofu i pokrojoną na plasterki dymkę.
5. Smażyć przez około 3 minuty, dodać liście botwinki i makaron, wymieszać składniki na patelni i smażyć jeszcze przez 2 minuty co chwilę mieszając.
6. Wlać sos sojowy, syrop klonowy, olej sezamowy, ostry sos Sriracha i wymieszać.
7. Podsmażyć jeszcze przez chwilę w międzyczasie dodając posiekaną miętę.
8. Wymieszać i wyłożyć na talerze.

Przepisy Gotowanie