Panna cotta kokosowa
wydrukujSkładniki:
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
- 2 łyżki ciepłej wody
- 250 ml mleczka kokosowego
- 40 g cukru
- 2 łyżki rumu
- 2 łyżki białego wina
Do filiżanki wsypać żelatynę, dodać ciepłą wodę, wymieszać i odstawić na 5 minut. Do rondelka wlać mleczko kokosowe, dodać cukier, rum, białe wino, całość wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, mieszając do momentu, aż cukier się rozpuści. Odstawić z ognia, gdy śmietanka będzie bardzo ciepła, ale nie zagotowana. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać przez około 3 minuty, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Wlać do 4 małych filiżanek lub kieliszków, ostudzić i wstawić do lodówki na około 2 - 3 godziny, aż krem stężeje.
Mleczko kokosowe, 500ml
Mleczko kokosowe, 150ml
Mleczko kokosowe, 400ml
Mleczko kokosowe do gotowania, 400ml