Zupa z pieczonego kalafiora i kalarepy z mleczkiem kokosowym
wydrukujSkładniki:
- 700 g kalafiora
- 2 średnie ziemniaki
- 2 kalarepy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kmin rzymski
- kolendra
- sól
- pieprz
- oliwa extra virgin
- 1 litr bulionu
- 250 ml mleczka kokosowego
1. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Dużą blachę z wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Kalafiora pokroić na różyczki, ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę, kalarepki obrać i pokroić na kawałki, cebulę obrać i pokroić w większą kostkę, czosnek obrać i przepołowić.
3. Warzywa włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, posypać łyżeczką kminu rzymskiego, dodać pół łyżeczki kolendry oraz skropić 2 łyżkami oliwy, wymieszać, wyłożyć na blaszkę. Piec przez 40 minut.
5. Wszystkie upieczone warzywa włożyć do garnka, zalać gorącym bulionem i zagotować. Gotować przez około 3 minuty, następnie zmiksować z dodatkiem mleczka.
6. Przelać do garnka, dodać około 2 łyżeczek kminu rzymskiego (lub więcej, zależnie od preferencji) i wymieszać.
Mleczko kokosowe, 500ml
Mleczko kokosowe, 150ml
Mleczko kokosowe, 1000ml
Mleczko kokosowe, 250ml
Mleczko kokosowe, 400ml