Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Zupa z pieczonego kalafiora i kalarepy z mleczkiem kokosowym

Zupa z pieczonego kalafiora i kalarepy z mleczkiem kokosowym

wydrukuj

Składniki:

  • 700 g kalafiora
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 kalarepy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kmin rzymski
  • kolendra
  • sól
  • pieprz
  • oliwa extra virgin
  • 1 litr bulionu
  • 250 ml mleczka kokosowego

Sposób wykonania:

1. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Dużą blachę z wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Kalafiora pokroić na różyczki, ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę, kalarepki obrać i pokroić na kawałki, cebulę obrać i pokroić w większą kostkę, czosnek obrać i przepołowić.
3. Warzywa włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, posypać łyżeczką kminu rzymskiego, dodać pół łyżeczki kolendry oraz skropić 2 łyżkami oliwy, wymieszać, wyłożyć na blaszkę. Piec przez 40 minut.
5. Wszystkie upieczone warzywa włożyć do garnka, zalać gorącym bulionem i zagotować. Gotować przez około 3 minuty, następnie zmiksować z dodatkiem mleczka.
6. Przelać do garnka, dodać około 2 łyżeczek kminu rzymskiego (lub więcej, zależnie od preferencji) i wymieszać.

Przepisy Gotowanie