Sposób wykonania:
1. Cukinie wydrążyć, miąższ drobno posiekać. Wydrążone cukinie posmarować pastą harissa i lekko posolić, odłożyć na bok.
2. Na patelni rozgrzać około 2 łyżki oliwy i smażyć posiekaną w kosteczkę cebulę, a kiedy się zeszkli dodać posiekany miąższ cukinii, całość smażyć dalej.
3. Do cebuli i cukinii dodać posiekane w paski suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie opłukany, świeży szpinak, całość smażyć.
4. Pomidory z puszki przełożyć do rondelka, dodać cynamon, oregano, sól i pieprz do smaku, zagotować, następnie przełożyć na dno naczynia żaroodpornego, można dosłodzić sos miodem, cukrem brązowym lub syropem z agawy.
5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, doprawić farsz solą i pieprzem, następnie nałożyć do wydrążonych cukinii, na wierzchu ułożyć plastry koziego sera i zapiec (około 20-30 minut).