Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Cukinia z suszonymi pomidorami , szpinakiem i pastą harissa

Cukinia z suszonymi pomidorami , szpinakiem i pastą harissa

wydrukuj

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 1 cebula
  • 140 g pomidorów suszonych w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 200 g koziego sera (rolada)
  • 450 g pomidorów z puszki
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • brązowy cukier
  • miód
  • syrop z agawy (opcjonalnie)
  • 2 łyżki harissy
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób wykonania:

1. Cukinie wydrążyć, miąższ drobno posiekać. Wydrążone cukinie posmarować pastą harissa i lekko posolić, odłożyć na bok.
2. Na patelni rozgrzać około 2 łyżki oliwy i smażyć posiekaną w kosteczkę cebulę, a kiedy się zeszkli dodać posiekany miąższ cukinii, całość smażyć dalej.
3. Do cebuli i cukinii dodać posiekane w paski suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie opłukany, świeży szpinak, całość smażyć.
4. Pomidory z puszki przełożyć do rondelka, dodać cynamon, oregano, sól i pieprz do smaku, zagotować, następnie przełożyć na dno naczynia żaroodpornego, można dosłodzić sos miodem, cukrem brązowym lub syropem z agawy.
5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, doprawić farsz solą i pieprzem, następnie nałożyć do wydrążonych cukinii, na wierzchu ułożyć plastry koziego sera i zapiec (około 20-30 minut).

Przepisy Gotowanie

Produkty do przyrządzenia dania: