Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Smażone ziemniaki w jogurcie z pastą harissa

Smażone ziemniaki w jogurcie z pastą harissa

wydrukuj

Składniki:

  • 700 g drobnych ziemniaków
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki pasty harissa
  • 30 ml oliwy
  • 2 łyżki migdałów w słupkach
  • 30 ml soku z limonki
  • 1/2 szklanki nasion granatu
  • 2 szt. zielonej części dymki
  • sól
  • pieprz
  • listki mięty do dekoracji

Sposób wykonania:

1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie al dente. Następnie lekko przestudzić (aby nie rozpadły się na patelni).
2. Na dobrze rozgrzanej oliwie podsmażyć ziemniaki, aby się zarumieniły. Dodać pastę harissa, a po chwili jogurt.
3. Wymieszać i smażyć na dość dużym ogniu, aż jogurt nabierze złotego koloru i obklei smażone ziemniaki. Doprawić do smaku solą i pieprzem (jeśli to konieczne).
4. Smażone ziemniaki przełożyć do salaterki, posypać ziarnami granatu, posiekaną dymką i migdałami.
5. Całość skropić sokiem z limonki. Udekorować listkami mięty

Przepisy Gotowanie

Produkty do przyrządzenia dania: