Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Wegańskie kokosowe ptasie mleczko z tapioki

Wegańskie kokosowe ptasie mleczko z tapioki

wydrukuj

Składniki:

  • 800 ml mleczka koksowego
  • ¾ szklanki tapioki
  • 1 laska wanilii
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki agaru
  • szczypta soli himalajskiej lub morskiej
  • 100 g gorzkiej czekolady 90%
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Sposób wykonania:

1. Mleczko kokosowe wlać do garnka z grubym dnem.
2. Laskę wanilii przekroić na pół, wybierać ziarenka i wrzucić je do mleczka. Wsypać tapiokę, sól oraz cukier i gotować na małym ogniu, często mieszając.
3. Po około 15 minutach od zagotowania mikstura powinna zgęstnieć, a tapioka stać się prawie miękka i wtedy należy wyjąć laskę wanilii i powoli wsypywać agar, cały czas mieszając.
4. Tapiokę gotować przez kolejne 10 minut. Gdy stanie się bardzo gęsta przełożyć ją do małej keksówki (blacha) o wymiarach około 12 x 26 cm. Można wcześniej pokryć ją folią spożywczą. 
Odstawić do wystudzenia.
5. Czekoladę rozpuścić razem z olejem kokosowym i polać nią ugotowaną tapiokę. Całość wstawić na kilka godzin do lodówki.
6. Przed podaniem wyjąć na 15-30 minut  i podzielić na równe kawałki.
7. Ptasie mleczko można posypać jadalnymi suszonymi kwiatami, np. różą.

Przepisy Gotowanie