Deser kawowy z tapioką
wydrukujSkładniki:
- 300ml kawy espresso
- 2 łyżki żelatyny
- cukier
- 1/2 szklanki tapioki
- 2 szklanki wody
- konfitura malinowa
1. Do zaparzonej gorącej kawy wsypać żelatynę i dobrze wymieszać, następnie dodać 1 łyżkę cukru, wlać na dno pucharków.
2. W garnuszku zagotować dwie szklanki wody. Do gotującej się wody powoli wsypywać tapiokę, zmniejszyć grzanie palnika.
3. Mieszając, gotować do momentu, aż kuleczki zrobią się przeźroczyste.
4. Po tym czasie wsypać 2 łyżeczki cukru i wymieszać.
5. Po ugotowaniu dolać zimną wodę i odcedzić na sitku.
6. Tapiokę wyłożyć na stężałą galaretkę z espresso, na wierzch wyłożyć konfiturę malinową.
Tapioka - perełki, 400g