Warzywa w chrupiącej tempurze
Składniki:
• panierka Tempura• 1 cukinia 175 g
• 1 bakłażan 250 g
• 150 g małych pieczarek
• 1 pęczek dymki
• 1 l oleju słonecznikowego
• sos sojowy (do maczania)
Cukinię i bakłażana oczyścić, pokroić w plastry o grubości 1 cm, które (w zależności od wielkości) przekroić na pół lub na cztery części. Pieczarki, dymkę oczyścić i pokroić na długie kawałki o długości około 6 cm. Następnie przygotować Tempurę według przepisu zaleconego na opakowaniu (ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą niż ciasto naleśnikowe). Olej rozgrzać w szerokim rondlu do takiego stopnia, aby po włożeniu drewnianej łyżki ukazały się na niej pęcherzyki. Kawałki warzyw porcjami moczyć w cieście, a następnie smażyć na gorącym oleju, w zależności od wielkości kawałków, przez 3-5 minut, aż będą kruche i nabiorą złocistego koloru. Odsączyć na papierze kuchennym i podawać z sosem sojowym.