WróćWydrukuj

Warzywa w chrupiącej tempurze

Składniki:

• panierka Tempura
• 1 cukinia 175 g
• 1 bakłażan 250 g
• 150 g małych pieczarek
• 1 pęczek dymki
• 1 l oleju słonecznikowego
• sos sojowy (do maczania)

Sposób wykonania:

Cukinię i bakłażana oczyścić, pokroić w plastry o grubości 1 cm, które (w zależności od wielkości) przekroić na pół lub na cztery części. Pieczarki, dymkę oczyścić i pokroić na długie kawałki o długości około 6 cm. Następnie przygotować Tempurę według przepisu zaleconego na opakowaniu (ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą niż ciasto naleśnikowe). Olej rozgrzać w szerokim rondlu do takiego stopnia, aby po włożeniu drewnianej łyżki ukazały się na niej pęcherzyki. Kawałki warzyw porcjami moczyć w cieście, a następnie smażyć na gorącym oleju, w zależności od wielkości kawałków, przez 3-5 minut, aż będą kruche i nabiorą złocistego koloru. Odsączyć na papierze kuchennym i podawać z sosem sojowym.

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#6637 Panierka Tempura 1kg
#6345 Sos sojowy jasny 250ml
#9165 Sos sojowy, jasny 150ml
Przepisy Gotowanie