WróćWydrukuj

Kurczak z mango i mleczkiem kokosowym

Składniki:

• 250g makaronu ryżowego
• 200ml mleczka kokosowego
• 3-4 świeże grzyby Shiitake
• 1 mango
• 3 łyżki sosu śliwkowego
• 2 piersi z kurczaka (umyte i oczyszczone z błon)
• 1 zielona papryczka chili
• 2 ząbki czosnku
• 3-4 łyżki oleju
• kilka listków bazylii

Sposób wykonania:

1. Pokrojony czosnek oraz papryczkę chili podsmażyć na rozgrzanym oleju.
2. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i smażyć przez 3 minuty.
3. Wlać sos śliwkowy i dalej smażyć do momentu aż kurczak będzie złocisty, a sos się skarmelizuje.
4. Mango obrać, pokroić w cienkie paski i wrzucić razem z grzybkami do smażącego się mięsa.
5. Wlać mleczko kokosowe i dusić tak długo, aż sos stanie się gęsty.
6. Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i dodać do woka (wyłączyć palnik)
7. Całość dokładnie wymieszać i posypać ziołami

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#3961 Grzyby Shiitake/Tonko 284g
#76366 Makaron ryżowy 3mm, bez glutenu 400g
#7401 Makaron ryżowy 3mm 200g
#76367 Makaron ryżowy 5mm, bez glutenu 400g
#7402 Makaron ryżowy 5mm 200g
#9533 Mleczko kokosowe 500ml
#9535 Mleczko kokosowe 250ml
#8452 Mleczko kokosowe 400ml
#6623 Mleczko kokosowe, 85% ekstraktu 1000ml
#9710 Sos śliwkowy, słodko-kwaśny 300ml
Przepisy Gotowanie