WróćWydrukuj

Grillowane tofu chili czosnkowe

4-6 porcji

Składniki:

• 2 opakowania ekstra mocnego tofu (396 g każde)
• olej, np. słonecznikowy albo rzepakowy

Marynata
• 2 łyżki sosu sojowego Light Lee Kum Kee
• 2 łyżki oleju sezamowego Lee Kum Kee
• 2 średnie ząbki czosnku, starte lub zmiażdżone
• 2 łyżki startego świeżego imbiru

Glazura
• 2 łyżeczki sosu sojowego Light Lee Kum Kee
• 2 łyżki sosu chilli czosnkowego Lee Kum Kee

Do podania
• Ogórek, mięta, miękkie bułeczki i liście sałaty.

Sposób wykonania:

1. Pokroić tofu na centymetrowe plastry. Położyć tofu na papierowym ręczniku i przykryć kolejnym ręcznikiem papierowym. Obciążyć deską. Pozostawić na godzinę.
2. W płytkim naczyniu wymieszać składniki marynaty, dodać tofu, obrócić, a następnie marynować przez minimum 30 minut.
3. Rozpalić grill. Wyjąć tofu z marynaty i nasmarować z obu stron odrobiną oleju. Umieścić tofu na najgorętszej części grilla. Grillować po drugiej stronie przez dwie minuty lub do lekkiego zwęglenia.
4. Wymieszać składniki glazury, a następnie nasmarować nią plastry grillowanego tofu tuż przed podaniem. Ułożyć na miękkich bułkach plasterki ogórka i liści mięty, dodając tofu i posypując liśćmi sałaty.

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#8781 Olej sezamowy 250ml
#9157 Sos chili czosnkowy 165ml
#9165 Sos sojowy, jasny 150ml
Przepisy Gotowanie