WróćWydrukuj

Pikantne jajka po marokańsku

4 porcje

Składniki:

• 2 łyżeczki oleju rzepakowego
• 1 duża cebula, przekrojona na połowę i pokrojona w cienkie plasterki
• 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
• 1 łyżka harissy, lub innego pikantnego sosu np. tabasco
• 1 łyżeczka mielonej kolendry
• 150 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
• 400 g ciecierzycy Doyal
• 800 g krojonych pomidorów
• 2 małe cukinie, pokrojone w drobną kostkę
• 200 g młodego szpinaku
• 4 łyżki posiekanych listków kolendry
• 4 duże jajka
• sól, pieprz i cukier do smaku

Sposób wykonania:

1. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, wlej olej i wrzuć cebulę wraz z czosnkiem. 
2. Smaż przez około 8 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zaczną się rumienić.
3. Dodaj harissę i mieloną kolendrę, dobrze wymieszaj, następnie wlej bulion wraz ciecierzycą z zalewą. 
4. Przykryj patelnię i gotuj przez 5 minut, a następnie rozgnieć 1/3 ciecierzycy aby trochę zagęścić sos.
5. Dodaj pomidory i cukinię, wymieszaj i gotuj przez 10 minut, aż cukinia zmięknie.
6. Dodaj szpinak i gdy „zwiędnie” dopraw całość solą, pieprzem i cukrem do smaku.
7. Wmieszaj posiekaną kolendrę, utwórz w sosie 4 wgłębienia i wbij do każdego po jajku.
8. Przykryj patelnię i gotuj przez 2 minuty, po czym zdejmij z ognia i odstaw na kolejne 2 minuty przed podaniem.

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#3229 Ciecierzyca 800g
#21334 Kolendra mielona 100g
#3374 Ostra pasta Harissa 135g
Przepisy Gotowanie