WróćWydrukuj

Łosoś marynowany w sosie Teriyaki

Składniki:

• 800g filetu z łososia
• 1 łyżka oliwy
• Marynata:
• 6 łyżek sosu sojowego
• 8 łyżek sosu teriyaki
• 2 łyżki miodu lipowego
• 1 czubata łyżeczka imbiru (mielonego lub świeżo startego - 1,5cm)
• 2 duże żabki czosnku (przeciśnięte przez praskę i roztarte z solą)
• sól i pieprz

Sposób wykonania:

1. W misce połączyć ze sobą wszystkie skłądniki na marynatę i dokładnie wymieszać.
2. Łososia opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
3. Rybę zamarynować i odstawić na co najmniej 2 godziny (najlepiej na całą noc)
4. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą.
5. W razie konieczności rybę przyprawić dodatkowo solą i pieprzem.
6. Filety z łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
7. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni w opcji Termoobieg.

 

Danie można podawać z makaronem bądź ryżem.

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#21311 Imbir w proszku 100g
#8956 Sos sojowy japoński 150ml
#18959 Sos Teriyaki 150ml
Przepisy Gotowanie