WróćWydrukuj

Wołowina z makaronem ryżowym i migdałami

4 porcje

Składniki:

• 1 antrykot wołowy
• 1 garść migdałów
• 1 garść białego sezamu
• 1 papryka czerwona
• 1 papryczka chilli
• 1 ząbek czosnku
• kawałek imbiru
• 1 sałata rzymska
• 100g makaronu ryżowego
• 1 garść kiełków fasoli mung
• 1 łyżka mielonej trawy cytrynowej
• 2-3 łyżki sosu teryiaki
• olej arachidowy
• 1 łyżka sosu rybnego
• 1 czerwona cebula
• 2 łyżki sosu ostrygowego
• 1 łyżka octu ryżowego
• świeża kolendra

Sposób wykonania:

1. Zamarynować antrykot w sosie ostrygowym, sosie teryiaki, sosie rybnym oraz startym imbirze. Odstawić na 1-2 godziny. 
2. Pokroić paprykę czerwoną w paski, cebulę w piórka, a papryczkę chili i czosnek w małe plasterki.
3. W moździerzu utrzeć migdały. 
4. Na patelni, na rozgrzanym oleju smażyć mięso, po 2 minutach smażenia obrócić na drugą stronę (mięso powinno pozostać wewnątrz krwiste). 
5. Mięso ponownie obtoczyć w marynacie, do której tym razem dosypać ziarna sezamu.
6. Przełożyć wołowinę do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. 
7. Piec około 7-10 minut, po czym wyjąć mięso i pozostawić je aby odpoczęło. 
8. Do rozgrzanego woka wlać olej arachidowy i smażyć cebulę, po chwili dodać migdały i czerwoną paprykę. Warzywa przyprawić sosem teryiaki, sosem ostrygowym i sosem rybnym. Smażyć intensywnie mieszając.
9. Dodać do woka czosnek, chili, kiełki fasoli mung i skropić octem ryżowym. 
10. Dolać odrobinę wody, aby uzyskać sos. 
11. Dokładnie mieszać składniki i dodać trawę cytrynową. 
12. Dodać pokrojoną sałatę rzymską makaron ryżowy. 
13. Mieszać i smażyć pół minuty. 
14. Przed podaniem na talerz, pokroić wołowinę na plastry i posypać świeżą kolendrą.

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#5002 Kiełki fasoli Mung 330g
#76366 Makaron ryżowy 3mm, bez glutenu 400g
#9087 Nasiona sezamu białego 100g
#8526 Ocet z trzciny cukrowej, destylowany, kwasowość 5% 200ml
#9028 Papryka chili, suszona, cała 100g
#8841 Sos ostrygowy 295ml
#8402 Sos rybny 300ml
#9154 Sos Teriyaki 157ml
#21199 Trawa cytrynowa w proszku 100g
Przepisy Gotowanie