WróćWydrukuj

Falafel - pyszne kotleciki z cieciorki

Składniki:

• 500 g suszonej ciecierzycy
• pęczek zielonej pietruszki
• 2 średnie cebule
• 3 ząbki czosnku
• 3 łyżki przyprawy do falafela (kolendra, kmin, pieprz, ziele angielskie, cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatałowa, mahlab)
• łyżka soli
• łyżeczka sody
• kilka łyżek wody
• olej do smażenia

Sposób wykonania:

1. Ciecierzycę namoczyć na noc. 
2. Cebulę, czosnek i odsączoną ciecierzycę porcjami zmielić na malakserze. 
3. Zmielone porcje przełożyć do miski, dodać posiekaną pietruszkę, przyprawy. 
4. Składniki wymieszać na jednolitą masę, która lepi się nieco. Jeśli masa jest zbyt sucha dodać kilka łyżek wody. 
5. Odstawić na 1-2 godziny.
6. Za pomocą urządzenia do formowania kotlecików falafelowych lub ręcznie formować falafele i wrzucać bezpośrednio na rozgrzany olej. 
7. Smażyć po obu stronach. 

 

UWAGA: Podawać z sałatą, ogórkami, pomidorami i sosem tahini z dodatkiem ulubionego pieczywa.

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#21342 Cynamon mielony 100g
#21378 Gałka muszkatałowa 100g
#21311 Imbir w proszku 100g
#21333 Kmin rzymski mielony 100g
#21334 Kolendra mielona 100g
Przepisy Gotowanie