WróćWydrukuj

Kurczak po chińsku z pędami bambusa

Składniki:

• 1 filet z kurczaka
• 2 łyżki mąki
• 2 łyżki oleju
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 3 marchewki
• 1 papryka czerwona lub zielona
• mała puszka pędów bambusa
• 1 łyżka białego octu winnego
• 1 łyżka cukru
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 2 łyżki sosu sojowego
• sól
• pieprz

Sposób wykonania:

1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski, doprawić solą oraz pieprzem, obsypać mąką.
2. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso, dodać pokrojoną w piórka cebulę, czosnek i smażyć przez 3 minuty.
3. Na patelnie dorzucić pokrojoną w paski paprykę oraz marchew, smażyć przez kolejne 6 minut, stale mieszać.
4. Do warzyw na patelni dodać pędy bambusa, biały ocet winny, cukier. Wszystko razem zagotować, następnie zmniejszyć ogień, gotować jeszcze kilka minut. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku jeśli jest taka potrzeba.

 

Danie podawać z makaronem ryżowym, makaronem chińskim błyskawicznym lub z ryżem.

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#8948 Pędy bambusa - paski 227g
#9165 Sos sojowy, jasny 150ml
Przepisy Gotowanie