WróćWydrukuj

Tajska zupa kokosowa z kurczakiem

2 porcje

Składniki:

• 1 pierś z kurczaka
• 400 ml mleczka kokosowego
• 2 cm imbiru
• 1 papryczka chili
• łodyga trawy cytrynowej
• 1/2 limonki
• 1 łyżka zielonej pasty curry
• 2 łyżki sosu worcester
• 3 łyżki sosu rybnego
• sól
• pieprz czarny

Sposób wykonania:

1. Pierś z kurczaka posypać solą i pieprzem. Następnie włożyć kurczaka na rozgrzaną patelnie i lekko obsmażyć z obu stron. Pokroić go w paseczki.
2. W garnku przygotować bulion: zagotować wodę, włożyć łodygę trawy cytrynowej (którą wcześniej należy zgnieść).
3. Dodać drobno pokrojoną papryczkę chili oraz imbir.
4. Po chwili gotowania dodać mleko kokosowe i dokładnie mieszać.
5. Do gotującego się na małym ogniu bulionu włożyć przysmażone kawałki kurczaka. 
6. Doprawić sosem rybnym i sosem worcester. 
7. Gotować 10 minut, co jakiś czas mieszając.
8. Pod koniec gotowania wycisnąć sok z limonki i dodać łyżkę zielonej pasty curry. 
9. Udekorować pokrojonym szczypiorkiem, listkami kolendry, chili i limonką.

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#8452 Mleczko kokosowe 400ml
#9028 Papryka chili, suszona, cała 100g
#8869 Pasta curry zielona 195g
#8402 Sos rybny 300ml
#8329 Sos worcester 140ml
#813 Trawa cytrynowa, cała 200g
Przepisy Gotowanie