WróćWydrukuj

Kokosowe curry z tofu i owocami lychee

Składniki:

• 300g tofu
• 20 owoców lychee
• 1 puszka pomidorów
• 400ml mleczka kokosowego
• 3 marchewki
• 2 szalotki
• 1 łyżeczka nasion kminku
• 1,5 łyżeczki nasion gorczycy
• 1 łyżeczka nasion kolendry
• 1 łyżeczka kurkumy
• 1 łyżeczka płatków chili
• 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
• 2 ząbki czosnku
• liść laurowy
• olej
• sól

Sposób wykonania:

1. Na suchej patelni prażyć nasiona kolendry i gorczycy do momentu, aż zaczną strzelać. Następnie rozetrzeć je w moździerzu (można zamiast moździerza użyć blendera).
2. Szalotkę pokroić w piórka, marchewkę w plastry i smażyć na rozgrzanym oleju do momentu zeszklenia się szalotki. Następnie dodać uprażone wcześniej przyprawy, kurkumę, płatki chili, liść laurowy, imbir oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Wszystko razem smażyć około 2 minuty.
3. Pomidory zmiksować blenderem i dodać razem z mleczkiem kokosowym do warzyw i przypraw. Gotować około 15 minut na średnim ogniu.
4. Tofu pokroić w kostkę, lychee odsączyć, dodać na koniec, delikatnie wymieszać, gotować jeszcze przez 5 minut.

 

Danie podawać z ryżem jaśminowym

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#21313 Kmin rzymski cały 100g
#21306 Kolendra cała 75g
#21307 Kurkuma mielona 100g
#8452 Mleczko kokosowe 400ml
#4773 Owoce lychee słodzone, obrane 540g
#8308 Tofu twarde 349g
Przepisy Gotowanie