WróćWydrukuj

Panang Gai - Kurczak w curry panang

6 porcji

Składniki:

• 0,5kg filetów z kurczaka
• 1 tajska papryczka chili (prik chee fa), cienko pokrojona
• 1 łyżka stołowa cukru
• 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
• 1 łyżka stołowa sosu rybnego
• 1 filiżanka mleczka kokosowego
• 1/4 filiżanki liści słodkiej bazylii
• 8 liści limonki kaffir, drobno posiekanych
• 1/3 łyżki stołowej jasnego sosu sojowego
• 2 łyżki stołowe pasty curry panang

Sposób wykonania:

1. Filety z kurczaka pokrój na cienkie plastry, a następnie usmaż na patelni z dodatkiem jasnego sosu sojowego.
2. Zmiejsz ogień na średni, dodaj olej roślinny, pastę panang, 1/2 filiżanki mleczka kokosowego i mieszaj, aż mleczko kokosowe się rozdzieli.
3. Dodaj kurczaka i posiekane liście limonki, dopraw cukrem, sosem rybnym i dodać resztę mleczka kokosowego.
4. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż kurczak zmięknie.
5. Gotowe danie udekoruj liśćmi bazylii.

 

WSKAZÓWKA: Do gotowania kurczaka użyj jasnego sosu sojowego zamiast oleju, aby uzyskać pełnie walorów smakowych. Danie podawać ze świeżo ugotowanym ryżem.

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#822 Liście limonki 100g
#9533 Mleczko kokosowe 500ml
#9532 Mleczko kokosowe 150ml
#9028 Papryka chili, suszona, cała 100g
#9495 Pasta curry Panang 195g
#8854 Sos rybny 200ml
#9165 Sos sojowy, jasny 150ml
Przepisy Gotowanie