Hummus - pasta z ciecierzycy
Składniki:
• 5 łyżek sezamu• 2 łyżki oliwy
• 200g ciecierzycy w zalewie
• 2 ząbki czosnku
• sok z połówki cytryny
• 100 ml zimnej zalewy z ciecierzycy
• świeża kolendra
• pieprz, sól, papryka słodka
1. Sezam wsypać na suchą patelnię i delikatnie (krótko) uprażyć, do momentu aż nabierze lekko złotego koloru.
2. Uprażony sezam zmielić i połączyć z oliwą.
3. Całość dokładnie zmiksować do chwili osiągnięcia konsystencji gładkiej pasty.
4. Powstałą pastę połączyć z ugotowaną i odsączoną ciecierzycą, sokiem z cytryny oraz z czosnkiem.
5. Miksować, stopniowo dodając zimną zalewę.
6. Przed podaniem dodać przyprawy oraz kolendrę.
Sezam z oliwą można zastąpić 2 łyżkami gotowej pasty tahini