WróćWydrukuj

Kurczak z pastą curry Panang

2 porcje

Składniki:

• 1 pierś z kurczaa
• 3 liście limonki kafir
• 1-2 łyżki pasty Panang
• 1 łyżeczka sosu rybnego
• 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub palmowego
• 1 łyżka oleju
• 100 ml mleczka kokosowego
• 2 liście limonki kafir, pocięte w paski
• papryczka chili, pociętę w krążki
• ryż jaśminowy do podania

Sposób wykonania:

1. W rondlu lub wysokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj pastę curry Panang i smaż ok. 3 minuty (do czasu uwolnienia aromatu). Dolej 1/4 szklanki mleczka kokosowego, doprowadź do wrzenia i przesmaż, aż większość mleczka kokosowego odparuje i zostanie gęsty sos.
2. Pokrój pierś z kurczaka na cienkie paski i dodaj do sosu, dokładnie mieszając, aby każdy kawałek był pokryty sosem.
3. Dopraw sosem rybnym, cukrem i poszarpanymi liśćmi limonki. Mieszaj, dolewając resztę mleczka kokosowego i gotuj, aż do momentu, kiedy mięso nie będzie surowe. Następnie zdejmij z ognia.
4. Pastę Panang przełóż do miseczek, polej po jednej łyżce mleczka kokosowego, posyp liśćmi limonki i papryczką chili. Danie podawaj z ryżej jaśminowym.

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#26192 Cukier palmowy 250g
#822 Liście limonki 100g
#8452 Mleczko kokosowe 400ml
#9495 Pasta curry Panang 195g
Przepisy Gotowanie