WróćWydrukuj

Tajski makaron ryżowy Pad Thai (wersja 2)

Składniki:

• 100 g makarony ryżowego (3mm / 5mm)
• 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
• 3 ząbki czosnku
• 1 pierś z kurczaka lub 8 krewetek (obranych) lub 100g tofu
• 2 jajka
• 100ml sosu Pad Thai
• 1 szklanka kiełków fasoli mung Diamond
• 2 cebule dymka lub 1 pęczek szczypiorku

Sposób wykonania:

1. Makaron ryżowy przygotować według instrukcji na opakowaniu.
2. W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej, dodać starty czosnek i delikatnie podsmażyć.
3. Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę (lub krewetki lub pokrojone w kostkę tofu) i smażyć przez około 3 minuty.
4. Wbić jajka i delikatnie podsmażyć przez 1 minutę cały czas mieszając.
5. Dodać makaron i smażyć dalej przez około 4 minuty (mniej więcej w połowie czasu smażenia dodać sos Pad Thai)
7. Na koniec dodać kiełki fasoli Mung oraz posiekaną cebule dymka i wszystko dokładnie wymieszać.
8. Danie można udekorować orzeszkami ziemnymi

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#5002 Kiełki fasoli Mung 330g
#7401 Makaron ryżowy 3mm 200g
#7402 Makaron ryżowy 5mm 200g
#8883 Sos Pad Thai 295ml
Przepisy Gotowanie