WróćWydrukuj

Kurczak w słodkim sosie chili z makaronem ryżowym

Składniki:

• 200g makaronu ryżowego
• 2 ząbki czosnku
• 1 papryczka chili
• 3-4 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka octu ryżowego
• garść posiekanej kolendry
• 4 kawałki mięsa z udek z kurczaka (bez skóry i kości)
• sól
• pieprz
• przyprawa 5 smaków
• słodki sos chili (1-2 łyżki stołowe)
• sezam biały
• kolendra do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

1. Mięso doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą "5 smaków".
2. Na patelni rozgrzać olej i smażyć udka przez 12-15 minut. W trakcie smażenia polać kawałki kurczaka sosem chili. (Używamy ok. 4 łyżki sosu). Chwilę przed zdjęciem kurczaka posypać go sezamem.
3. Makaron ryżowy przygotować według sposobu podanego na opakowaniu.
4. Czosnek i paprykę pokroić w plasterki ( z papryczki można usunąć nasiona, jeśli nie lubimy zbyt ostrych dań)
5. Czosnek i paprykę smażyć na rozgrzanym oleju
6. Do odcedzonego makaronu dodać sos sojowy, ocet ryżowy, słodki sos chili oraz czosnek i chili podsmażone wcześniej na patalni.
7. Całość dokładnie wymieszać.
8. Na koniec, danie posypać posiekaną kolendrą

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#9087 Nasiona sezamu białego 100g
#8526 Ocet z trzciny cukrowej, destylowany, kwasowość 5% 200ml
#8474 Przyprawa "Pięć smaków" 100g
#8878 Słodki sos chili 295ml
#8671 Sos sojowy premium, jasny 500ml
Przepisy Gotowanie