WróćWydrukuj

Wieprzowina z pędami bambusa i sezamem

Składniki:

• 500g łopatki wieprzowej
• 1/2 papryki czerwonej
• 1/2 papryki zielonej
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1/2 szklanki pędów bambusa
• 1 łyżeczka pasty curry (w zależności od preferowanej ostrości, żółta - najłagodniejsza)
• olej do smażenia
• Składniki na sos: • 1 łyżka sezamu białego
• 2 łyżki miodu
• 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
• 6 łyżek wody
• sok z 1 limonki
• 1 łyżeczka mąki

Sposób wykonania:

1. Łopatkę pokroić na drobne paseczki, cebulę na piórka, czosnek i paprykę na plasterki.
2. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę i czosnek, następnie mięso podsmażyć.
3. Dolać trochę wody i dusić do momentu, aż mięso będzie miękkie (woda powinna wyparować)
4. Dodać łyżeczkę pasty curry
5. Do mięsa dodać pokrojoną paprykę i pędy bambusa, smażyć aż zmiękną
6. Do miseczki dodać sok z limonki, miód, sos sojowy, wodę, mąkę oraz uprażony na suchej patelni sezam. Wszystko dokładnie wymieszać.
7. Gotowy sos dodać do mięsa i chwilę gotować.

 

Danie można podać z makaronem ryżowym bądź ryżem.

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#9087 Nasiona sezamu białego 100g
#9497 Pasta curry czerwona 195g
#9499 Pasta curry żółta 195g
#8869 Pasta curry zielona 195g
#8948 Pędy bambusa - paski 227g
#8945 Pędy bambusa - paski 565g
#8949 Pędy bambusa - plastry 227g
#8946 Pędy bambusa - plastry 565g
#9166 Sos sojowy, ciemny 150ml
Przepisy Gotowanie